Πνοές Ανέμου
Ανασκαφή
Ανασκαφή
Ανασκαφή
Αθέατη Πόλη
Αθέατη Πόλη
Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας
Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας
Ενας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια
Περιήγηση στα μνημεία της πόλης
Περιήγηση στα μνημεία της πόλης


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας έχει σχεδιάσει εννέα (9) εκπαιδευτικά προγράμματα δίωρης διάρκειας, τα οποία υλοποιούνται καθ΄ όλη τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Ένας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια: απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιχνίδια που παίζονταν στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο.
  • Με χώμα και νερό, ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό: ένα ταξίδι στη Νεολιθική εποχή μέσω του οποίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη ζωή και τον πολιτισμό της (για μαθητές του Δημοτικού).
    Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας: γνωριμία με την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την καθημερινή ζωή της Θεσσαλίας κατά τη βυζαντινή εποχή (απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου - Λυκείου).
  • Αθέατη Πόλη: Πρωτότυπη περιήγηση – εξερεύνηση στην έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου με οδηγούς συγκεκριμένα αντιπροσωπευτικά εκθέματα, μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί η ιστορία της Λάρισας, μιας πόλης που κρατά κρυμμένα μυστικά 8500 ετών κάτω από τον σύγχρονο αστικό ιστό. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου – Λυκείου.
  • Πνοές Ανέμων: η συμβολή και η αποτύπωση του ανέμου στην τέχνη, τη θρησκεία, τις δραστηριότητες – πνευματικές και μη – των ανθρώπων από την Προϊστορία έως σήμερα. Το πρόγραμμα αφορά μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
  • Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στο Διαχρονικό Μουσείο: η σημασία της φωτιάς κατά την αρχαιότητα, της πρώτης πηγής ενέργειας που υπέταξε ο άνθρωπος και την κατέστησε πολύτιμο εργαλείο του πολιτισμού του. Πρόγραμμα για μαθητές Δ΄- Ε΄-ΣΤ΄ δημοτικού καθώς και όλων των τάξεων του γυμνασίου.
  • Μια πόλη γεμάτη ιστορίες: (Νέο πρόγραμμα) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηριγμένο στο εκπαιδευτικό πακέτο (μουσειοσκευή) της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Ταμπούρα, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να είναι κατάλληλο για μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού.
  • Οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο Διαχρονικό Μουσείο: (Νέο πρόγραμμα) Πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές του νηπιαγωγείου και των μικρών τάξεων του δημοτικού. Τα παιδιά γνωρίζουν τη θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων και ανακαλύπτουν τους 12 θεούς, όπως αυτοί απεικονίζονται στα εκθέματα του Μουσείου, ενώ συγχρόνως έρχονται σε επαφή με την τέχνη διαφόρων εποχών.
  • Περιήγηση στα μνημεία της πόλης μας. Μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Λάρισας και μέσα από αυτά να γνωρίσουν την Ιστορία της. Η περιήγηση πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή από 5/10 ως 2/11/2018 και από 15/3 ως 7/6/2019.