Ανακυκλωμένες Μεταμορφώσεις
Ανακυκλωμένες Μεταμορφώσεις
Ανακυκλωμένες Μεταμορφώσεις
Ανακυκλωμένες Μεταμορφώσεις
Ανακυκλωμένες Μεταμορφώσεις
Ανακυκλωμένες Μεταμορφώσεις
Ανακυκλωμένες ΜεταμορφώσειςΤην Πέμπτη 21 Ιουλίου, ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάστηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας έκθεση έργων του Ιορδάνη Ποιμενίδη του Χαραλάμπους.
Ο Ιορδάνης Ποιμενίδης κατάγεται από τον Κορινό και εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Είναι αυτοδίδακτος γλύπτης, που αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του κατασκευάζοντας έργα από ανακυκλώσιμα υλικά. Έχει αποκομίσει πολλά από το «δάσκαλό» του γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, με τον οποίο έχει συμμετάσχει στο ετήσιο Συμπόσιο Γλυπτικής που γίνεται στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
«Είναι ένας δημιουργός με την αρχέγονη σημασία της λέξης, που βασίζεται στην επινοητικότητα, στη φαντασία και στη χειρωνακτική εργασία. Άνθρωπος που αξιοποιεί κάθε τι που βρίσκει και κάθε λεπτό της ημέρας του, ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, δημιουργεί γλυπτά, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, από ανακυκλώσιμα υλικά, από άχρηστα υλικά, από υλικά παροπλισμένα, που μάλλον κανείς δεν θέλει πια. Εκείνος τα διασώζει και τους δίνει ζωή.
Τα περισσότερα από αυτά τα «παλιοσίδερα» ήταν χειροποίητα, και «καλοφτιαγμένα, με αγάπη και μεράκι από καλλιτέχνες μαστόρους της παλιάς εποχής», όπως λέει ο ίδιος. Μπορεί να βρει ένα παλιό δρεπάνι και ένα παλιό ψαλίδι και τα υλικά αυτά να τον οδηγήσουν να φτιάξει τον καμπύλο λαιμό και το όμορφο σχήμα ενός τσικνιά (ardea alba) και το αποτέλεσμα να είναι κομψό και αληθινό, να έχει ζωή δική του. Από εξαρτήματα στα άχρηστα, να γεννήσει έναν κύκνο». (Ν.Βατόπουλος, Καθημερινή 12-5-2022).
Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα προγραμματισθούν εκπαιδευτικές δράσεις.