Πνοές Ανέμου
Αθέατη Πόλη
Αθέατη Πόλη
Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας
Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας
Ενας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια
Περιήγηση στα μνημεία της πόλης
Περιήγηση στα μνημεία της πόλης
A' Αρχαίο Θέατρο
Ρωμαϊκή Δεξαμενή Μανωλάκη
Ρωμαϊκή Δεξαμενή Μανωλάκη
Πηνειός
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με χρήση νέων τεχνολογιών
Εκπαιδευτικό για το 1821


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022 - 2023, είναι τα εξής:
α) «Με χώμα και νερό, ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό»: ένα ταξίδι στη Νεολιθική εποχή μέσω του οποίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη ζωή και τον πολιτισμό της (για μαθητές Γ΄-Στ΄ Δημοτικού).
β) «΄Ενας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια»: απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιχνίδια με τα οποία διασκέδαζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο.
γ) «Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας»: γνωριμία με την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την καθημερινή ζωή της Θεσσαλίας κατά τη βυζαντινή εποχή (απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου - Λυκείου).
δ) «Αθέατη Πόλη»: Πρωτότυπη περιήγηση – εξερεύνηση στην έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου με οδηγούς συγκεκριμένα αντιπροσωπευτικά εκθέματα, μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί η ιστορία της Λάρισας, μιας πόλης που κρατά κρυμμένα μυστικά 8000 ετών κάτω από τον σύγχρονο αστικό ιστό. Στο τέλος, προβάλλεται η ταινία της Κλ. Φλέσσα «Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των αιώνων». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.
ε) «Μια πόλη γεμάτη ιστορίες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηριγμένο στο εκπαιδευτικό πακέτο (μουσειοσκευή) της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Ταμπούρα, για μαθητές Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου: περιήγηση στο Μουσείο με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένα εκθέματα και παιχνίδι με βάση τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές.
στ) «Οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο Διαχρονικό Μουσείο»: Πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου και των μικρών τάξεων του Δημοτικού. Τα παιδιά γνωρίζουν τη θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων και ανακαλύπτουν τους 12 θεούς, όπως αυτοί απεικονίζονται στα εκθέματα του Μουσείου, ενώ συγχρόνως έρχονται σε επαφή με την τέχνη διαφόρων εποχών.
ζ) «Μυθ-ιστορίες με ζωάκια»: Μαθητές του Νηπιαγωγείου και της Α΄ και Β΄ Δημοτικού περιηγούνται στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου, συμμετέχοντας σε μια διαδικασία διασκεδαστική που τους φέρνει σε επαφή με τον πολιτισμό, τη μυθολογία και τις ποικίλες μορφές της τέχνης.
η) «Πνοές Ανέμων στο Διαχρονικό Μουσείο»: η συμβολή και η αποτύπωση του ανέμου στην τέχνη, τη θρησκεία, τις δραστηριότητες – πνευματικές και μη – των ανθρώπων από την Προϊστορία έως σήμερα. Το πρόγραμμα αφορά μαθητές Δ΄ - Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου.
θ) «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στο Διαχρονικό Μουσείο»: η σημασία της φωτιάς κατά την αρχαιότητα, της πρώτης πηγής ενέργειας που υπέταξε ο άνθρωπος και την κατέστησε πολύτιμο εργαλείο του πολιτισμού του. Πρόγραμμα για μαθητές Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου.
Επιπλέον, θα υλοποιηθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και το πρόγραμμα «Περιήγηση στα μνημεία της πόλης μας». Μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Λάρισας και μέσα από αυτά να γνωρίσουν την Ιστορία της.
Η διάρκεια των προγραμμάτων, τα οποία προσφέρονται δωρεάν για όλους τους μαθητές, κυμαίνεται από 1 έως 2 ώρες.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2413508227, καθημερινά 12.00-14.00, κ. Κατερίνα Ζάχου.