Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας - Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, συνεχίζοντας την προσφορά στην εκπαίδευση, έχει σχεδιάσει και προτείνει για άλλη μια χρονιά ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγείου και Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2024-2025, είναι τα εξής:
α) «Γραφές σε επιγραφές»: (ΝΕΟ) Οι μαθητές μελετούν την εξελικτική πορεία που ακολούθησε η γραφή της ελληνικής γλώσσας από την αρχαϊκή εποχή ως τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια. Επιλεγμένες επιγραφές του Διαχρονικού Μουσείου δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν ποικίλα θέματα, αποκαλύπτοντας πτυχές της καθημερινής ζωής στο παρελθόν. Έτσι, τα παιδιά καταφέρνουν να κατανοήσουν και να ανασυνθέσουν την ιστορία του τόπου μας (Για μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου – διάρκεια 90΄).
β) «Μυθ-ιστορίες με ζωάκια»: Μαθητές του Νηπιαγωγείου και της Α΄ και Β΄ Δημοτικού περιηγούνται στον χώρο του Μουσείου, συμμετέχοντας σε μια διαδικασία διασκεδαστική, που τους φέρνει σε επαφή με τον πολιτισμό, τη μυθολογία και τις ποικίλες μορφές της τέχνης (Διάρκεια 60΄).
γ) «΄Ενας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια»: απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με προσαρμογές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν με τρόπο βιωματικό τα παιχνίδια με τα οποία διασκέδαζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο (Διάρκεια 2 ώρες).
δ) «Οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο Διαχρονικό Μουσείο»: Πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου και των μικρών τάξεων του Δημοτικού. Τα παιδιά γνωρίζουν τη θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων και ανακαλύπτουν τους 12 θεούς, όπως αυτοί απεικονίζονται στα εκθέματα του Μουσείου, ενώ συγχρόνως έρχονται σε επαφή με την τέχνη διαφόρων εποχών (Διάρκεια 60΄).
ε) «Με χώμα και νερό, ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό»: ένα ταξίδι στη Νεολιθική εποχή μέσω του οποίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη ζωή και τον πολιτισμό της (για μαθητές Γ΄ ως Στ΄ Δημοτικού – διάρκεια 2 ώρες).
στ) «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄ ως Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου-Λυκείου, το οποίο υλοποιείται στον χώρο της ομώνυμης περιοδικής εκπαιδευτικής έκθεσης, που φιλοξενείται στο ΔΜΛ και διαρθρώνεται στις εξής ενότητες: «Τα ίχνη του αρχαίου θεάτρου», «Οι ιστορίες του αρχαίου δράματος», «Η θεατρική πράξη» και «Το αρχαίο θέατρο στη σύγχρονη Ελλάδα» (Διάρκεια 90΄).
ζ) «Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας»: γνωριμία με την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την καθημερινή ζωή της Θεσσαλίας κατά τη βυζαντινή εποχή (απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου – Λυκείου με προσαρμογές, διάρκεια 2 ώρες).
η) «Μια πόλη γεμάτη ιστορίες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηριγμένο στο εκπαιδευτικό πακέτο (μουσειοσκευή) της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Ταμπούρα, για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου: περιήγηση στο Μουσείο με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένα εκθέματα και παιχνίδι με βάση τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές (Διάρκεια 2 ώρες).
θ) «Πνοές Ανέμων στο Διαχρονικό Μουσείο»: η συμβολή και η αποτύπωση του ανέμου στην τέχνη, τη θρησκεία, τις δραστηριότητες – πνευματικές και μη – των ανθρώπων από την Προϊστορία έως σήμερα. Το πρόγραμμα αφορά μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου (Διάρκεια 2 ώρες).
ι) «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς στο Διαχρονικό Μουσείο»: η σημασία της φωτιάς κατά την αρχαιότητα, της πρώτης πηγής ενέργειας που υπέταξε ο άνθρωπος και την κατέστησε πολύτιμο εργαλείο του πολιτισμού του. Πρόγραμμα για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου (Διάρκεια 2 ώρες).
ια) «Βαστά εικόνα και χαρτί…»: Μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εκπαίδευση καθώς και τη γραφή και τα μυστικά της στα χρόνια του Βυζαντίου (Διάρκεια 2 ώρες).
ιβ) «Περιήγηση στα μνημεία της πόλης μας» Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Λάρισας και μέσα από αυτά να γνωρίσουν την Ιστορία της (Διάρκεια 2 ώρες).
Επιπλέον, είναι διαθέσιμη για δανεισμό στα σχολεία η Μουσειοσκευή που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών – με τίτλο «Το Γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία». Περιλαμβάνει πλούσιο ενημερωτικό υλικό, συλλογή αντιγράφων αρχαίων έργων από την Αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό, που φέρουν πάνω τους γραφήματα, και το επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων «Μάχη με τον Χρόνο». Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου - Λυκείου (Χρόνος δανεισμού: 1 μήνας).
Τέλος, με μεγάλη χαρά σάς ενημερώνουμε ότι είναι πλέον επισκέψιμο το Αρχοντικό Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια, το οποίο επαναλειτούργησε πρόσφατα, μετά το έργο της συντήρησης και ανάδειξης των εσωτερικών χώρων του. Οι επισκέπτες, με τη βοήθεια των ψηφιακών εφαρμογών που εγκαταστάθηκαν στον χώρο, θα γνωρίσουν το σπίτι του Σβαρτς και τη ζωή στα Αμπελάκια την εποχή της ακμής τους, ενώ παράλληλα, θα μεταφερθούν σε ένα ταξίδι που θα ξεκινά από το μικρό αυτό χωριό και θα οδηγεί στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, αναβιώνοντας ιστορίες και γεγονότα από τα τέλη του 18ου ως τις αρχές του 19ου αι.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν για τους μαθητές και πραγματοποιούνται κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Για πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των προγραμμάτων κ. Κατερίνα Ζάχου, στο τηλέφωνο 2413508227, Δευτέρα ως Παρασκευή (12.00-14.00).